You are hereTour de France 2013

Tour de France 2013


Denne artkkelen er skrevet for Tour de France 2013. Vi har en egen side for Tour de France 2014.

Til sommeren bTor Hushovd utenfor lagbussen raker det igjen løs. I år har Tour de France 100 års jubileum, og i den anledning går arrangørene inn for et skikkelig løp med flere spektakulære etapper enn vanlig. Det blir i år ingen prolog og Tour de France starter med første etappe 29. juni.

Korsika for første gang
De tre første etappene i årets Tour de France får på Korsika, det er første gang i historien at det går etapper på denne øya. Løperne forflytter seg så til fastlandet for en lagtempoetappe i Nice, før man fortsetter langs middelhavskysten, innom byer som Marseille og Aix en Provence før man kommer til Montpellier. Derfra fortsetter man litt inn i landet før de første klatreetappene i Pyrineene.

Mont Ventoux og Alpe-d’Huez ganger to
Etter noen rolige etapper i Nordvest-Frankrike starter de skikkelig tøffe alpe-etappene. 15. etappe er en lang etappe med målgang oppe på det legendariske Mont Ventoux, men den etappen som er tourens mest spektakulære er den attende. Her skal løperne klatre opp Alpe-d’Huez to ganger på en etappe.

Champs-Élysées
Tradisjon tro går siste etappe inn til Paris med en spurt opp Champs-Élysées. I år starter den siste etappen ved Verseille, og etter noen rolige mil på sykkelsetet får spurterne mulighet til å vise seg i Paris’ paradegate. For første gang skal denne etappen gå på kveldstid og man ser for seg stemningsfulle bilder av syklistene i flombelyste gater i Paris.

Tilskuer
Tour de France er en folkefest uten like og det er en opplevelse både for de sportsinteresserte og for de som kanskje ikke er like interessert i hvem som vinner.

I tillegg til syklistene er det et enormt apparat som turnerer landet - sponsorbiler, media og støtteapparatet til syklistene skal også med. Når man står langs løypa kommer sponsorbilene først - dette er et show hvor hver bedrift prøver å overgå den neste.

Hvis du skal se Tour de France må du velge deg et sted langs løypa og finne en plass. Veier stenges noen timer før start så det lønner seg å være tidlig ute. Langs de mest populære traseene er det mange om plassen og de ivrigste camper et par dager i forveien for å sikre seg plass. Dette gjelder i all hovedsak i de værste oppoverbakkene. Start- og mål-byene har alltid store arrangementer, hvis det er mindre byer som er start/mål-byer er dette en skikkelig begivenhet og det er full fest i byen kvelden før og etter. Men det kan være vanskelig å finne overnatting, så bestill hotell i god tid i forveien. Et alternativ er å velge seg en av de mindre landsbyene langs en etappe. Lokalbefolkningen setter seg gjerne til rette og følger med på en bar/restaurant og går ut og heier når det nærmer seg. Flere reiseselskaper tilbyr spesiallagde turer hvor man får se flere etapper - dette kan være et godt alternativ for de sykkelinteresserte.

Uansett hvordan du måtte velge å reise så er dette garantert en opplevelse du ikke vil glemme.

Løypekart Tour de France

Årets etapper
29. juni, 1. etappe: Porto Vecchio-Bastia, 212 km
30. juni, 2. etappe: Basta-Ajaccio, 154 km
1. juli, 3. etappe: Ajaccio-Calvi, 145 km
2. juli, 4. etappe: Nice-Nice, lagtempo, 25 km
3. juli, 5. etappe: Cagnes sur Mer-Marseille, 219 km
4. juli, 6. etappe: Aix en Provence-Montpellier, 176 km
5. juli, 7. etappe: Montpellier-Albi, 205 km
6. juli, 8. etappe: Castres-Ax 3 Domaines, 194 km
7. juli, 9. etappe: St Girons-Bagneres de Bigorre, 165 km
8. juli, Hviledag
9. juli, 10. etappe: St Gildas des Bois-St Malo, 193 km
10. juli, 11. etappe: Avranches-Mont St Michel, tempo, 33 km
11. juli, 12. etappe: Fougeres-Tours, 218 km
12. juli, 13. etappe: Tours-St Amand Montrond, 173 km
13. juli, 14. etappe: St Pourain sur Sioule-Lyon, 191 km
14. juli, 15. etappe: Givors-Mont Ventoux, 242 km
15. juli, Hviledag
16. juli, 16. etappe: Vaison la Romaine-Gap, 168 km
17. juli, 17. etappe: Embrun-Chorges, temopo, 32 km
18. juli, 18. etappe: Gap-Alpe d'Huez, 168 km
19. juli, 19. etappe: Bourg d'Oisans-Le Grand Bornand, 204km
20. juli, 20. etappe: Annecy-Annecy Semnoz, 125 km
21. juli, 21. etappe: Versailles-Paris Champs Elysees

Les mer på de offisielle sidene til Tour de France

Kart: Nuy

Annonser