You are hereStudere i Frankrike

Studere i Frankrike


Hvert år uteksamineres tusenvis av norske skoleelever fra ungdomsskolen og videregående etter å ha hatt fransk som valgfag, med heller middelmådige språkkunnskaper. Statusen til verdensspråket har tapt seg i kampen mot engelsk, støttet av en intens anglofiseringen og amerikaniseringen i underholdningstilbudet til barn og unge. Imidlertid vekkes interessen igjen for en del etter et par år med høyere utdanning. Språk og dannelse blir mer aktuelt, og jobbmulighetene for de taleføre frister mange, men færre enn ønskelig tar steget og gjør noe med drømmene sine om en gang å kunne bestille kaffe på en kafé langs Promenade des Anglais på lokalspråket. Mulighetene er derfor desto større for de som faktisk gjør det.

Provence er et flott alternativ for de som vil studere i Frankrike. Ikke bare er det en naturskjønn region, med sterk mat- og vinkultur, men den rommer også en del av en av bautaene innen fransk akademia; Science Po, representert i Provence ved L'Institut d'Etudes Politiques d'Aix en Provence. Instituttet ligger i hjertet av gamlebyen Aix en Provence og tilbyr tverrfaglige studier i generell kulturkunnskap, statsvitenskap, jus, økonomi, internasjonale relasjoner, historie, språk og metode.

Instittutet er tilknyttet Université Paul Cézanne Aix-Marseille III, som har en utvekslingsavtale med blant annet Universitetet i Oslo. I tillegg til altså kunne søke Erasmus støttet utveksling gjennom UiO, kan man søke seg inn på et studium selv. Det er imidlertid begrensede plasser, men et forsøk verdt. Du søker direkte til universitetet, ved hjelp av et søknadsskjema du finner på deres nettsider. Søknadsfristen er 15. mai.

Levekostnadene i Provence vil variere utifra livsstilen du fører. Generelt vil norske studenter oppleve at det koster en del mer å opprettholde norsk standard, enn det man gjerne blir forespeilet av universitetet og myndigheter. Imidlertid er det et godt utgangspunkt for videre budsjettering. Totalt estimerer nemlig franske myndigheter at levekostnadene som student i et år, er 5160 euro, altså under halvparten av hva man får i stipend fra Lånekassen.

Imidlertid er det en del ting som er veldig rimelig, sammenlignet med norske forhold. Spesielt er det verdt å merke seg boligkostnadene når du studerer ved universitetet. Univeristetet tilbyr studenter bolig på campus for kun 135 euro i måneden. Rommene er riktignok i kollektiver, så man må dele kjøkken og bad med andre, men for en knapp 1000-lapp i måneden er dette en veldig gunstig deal. Bedre blir det om du også søker bostøtte fra franske myndigheter. Også norske studenter i Frankrike har rett på bostøtte de månedene de bor i Frankrike. Bostøtten er på 80 euro måneden. Bor man i universitetets boliger, kommer man altså unna med boligutgifter på under 400 kroner måneden. Sammenlignet med norske forhold er det altså råbillig.

Og med det bør alt være duket for et flott studieopphold i Frankrike. Lykke til med dine studier i utlandet; bonne chance!

Annonser