You are hereMarseille

Marseille


Marseille - Notre-Dame de la Garde i bakgrunnen

Marseille er Frankrikes nest største by med ca 850 000 innbyggere, og om man tar med forstedene er man oppe i rundt 1 500 000. 

Med sin strategiske plassering ved Rhonens utløp og en naturlig havn har Marseille vært en av Europas viktigste havner helt siden byen var en gresk handelsby fra ca 600 før kristus. Havnen er fortsatt en av Middelhavets største og er den absolutt viktigste faktoren til Marseilles økonomi. 

Som havnebyer ofte har, har Marseille lenge hatt et dårlig rykte - med mye kriminalitet. Etter oljekrisen på 70-tallet slet Marseille dessuten med høy arbeidsledighet. Spesielt i forstedene, med høy innvandrerandel, har det vært problemer med arbeidsledighet blant unge. Derfor har ikke Marseille som turistmål vært veldig attraktivt. De siste årene har man derimot klart å snu denne negative trenden. Store deler av Byen har fått en skikkelig ansiktsløfting, og det er mange spennende områder å oppleve. Marseille kan være et godt avbrekk fra de mange turistifiserte byene lenger øst langs rivieraen - dette er en ekte by på godt og vondt. 

Den gamle havnen (Vieux-Port) er et godt utgangspunkt for et besøk i Marseille, herifra går byens hovedgate La Canebière opp gjennom byen. Inn sidegatene til La Canebière ligger alt til rette for shopping, spesielt i gågata Rue Saint-Ferréol og i kjøpesenteret Centre Bourse. Nord for havna ligger området Le Panier, den eldste delen av Marseille. Her kan man vandre gjennom trange brostensbelagte gater med små lokale butikker. 

Notre-Dame de la Garde

Utsikt fra Notre-Dame de la Garde det høyeste punktet i byen, 162 meter over havet, ligger selve symbolet på Marseille - kirken Notre-Dame de la Garde. Kirken er relativt ny - den stor ferdig i 1864, tidligere har det vært festningsverk og andre kirker på samme plass. Utsikten fra toppen er fantastisk, herfra ser man hele byen og utover havet. 

Kirken er et mål for pilgrimmer 15 august hvert år, da man feirer jomfru Marias himmelfart. 

For å komme opp til kirken kan man ta buss 60 fra havnen, det går også et lite turisttog, eller man kan ta beina fatt. Det er ikke langt, men en ganske tung bakke.

Château d'If

Utsikt fra Chateau d'If

På en liten øy rett utenfor Marseille ligger festningen Château d’If. Festningen ble bygget fra 1524 til 1531, og allerede i 1540 ble det tatt i bruk som fengsel. Alexandre Dumas gjorde øya kjent gjennom boken “Greven av Monte Cristo”. I boken satt Greven fengslet her. Siden 1890 har øya vært åpen for publikum og i dag er det en av de største turistattraksjonene i Marseille. Det går båter ca hver halvtime fra havnen. Båtturen tar ca 25 minutter.

Strender i Marseille

Langs kysten sør for havna ligger det en rekke strender. Noen sandstrender og en del steinstrender. 

Den største og mest populære stranda er Plages du Prado. Dette er ca 1 kilometer med flotte sandstrender og alle fasiliteter du kunne trenge. Dette er dessuten et populært område for vindsurfing, spesielt lengst sør. Den letteste måten å komme hit er buss 83 som går fra havna. Men den mest spennende måten å reise på er med ferje fra havna, se etter Batobus. 

Videre sør og vest mot Cassis ligger de kjente Calanques de Marseille et Cassis. Dette er små fjorder. Innerst i fjordene er det ofte små strender. Mange av dem er kun tilgjengelig med båt, men noen er mulig å komme seg til om man er villig til å gå litt.

Euroméditerrane/Les Docs

Siden 1995 har det blitt investert enorme summer i området nord for Le Panier. Gamle havnelagre har blitt pusset opp og fremstår i dag som moderne kontorlokaler, boliger og butikker. Dette er en spennende utvikling som går veldig fort. Her er det dessuten flere hoteller, kafeer og restauranter. Enkleste måten å komme seg hit er Metroen til La Joliette, men det er heller ikke langt å gå fra den gamle havna. 

Restauranter

I gatene bak Quai Rive Neuve (Sørsiden av den gamle havnen) er det et hyggelig området med mange gode restauranter å velge mellom. La Table du Fort kan absolutt anbefales. 

I området Notre dame du Mont og Cours Julien ligger det også mange restauranter. Les Pieds dans le Plat er et godt alternativ.   

Om man vil prøve noe litt annet på reisen er det et vell av Nord-Afrikanske restauranter i Marseille. Den marokanske restauranten Le Souk som ligger langs nordsiden av den gamle havnen har mye god mat. 

Marseilles store stolthet er Bouillabaisse. Bouillabaisse er en fiskesuppe/fiskegryte, som serveres med fisk, skalldyr og poteter ved siden av, samt brød og rouille (noe lignende Aioli). Dette serveres overalt i Marseille, hvis du virkelig skal spise en god bouillabaisse kan du dra til Chez Fonfon som ligger i den sjarmerende lille havnen Vallon des Auffes, et lite stykke sør for sentrum. 

Langs nordsiden av havnen ligger det dessverre en del skikkelige turistfeller - vi vil anbefale å unngå å spise her med mindre du har fått noe spesielt anbefalt.  

Overnatting 

Hvor du skal bo er litt avhengig av hva du skal gjøre i Marseille. Er du på storby-tur er det veldig praktisk å bo i nærheten av havnen. Grand Hotel Beauvau Marseille kan anbefales.

Dersom du har tenkt deg på stranden hver dag er det kanskje bedre å bo i nærheten. Pullman Marseille Palm Beach er et stort hotell rett ved stranden som passer bra for badeferier. 

Le Petit Jardin er et koselig lite bed & breakfast sentralt i Marseille. Kun 2 rom, så du skal være litt heldig for å få rom, men det er absolutt verdt det om det er ledig. Le Petit Jardins hjemmeside: http://www.petitjardin.eu/

Komme seg til Marseille

Den gamle havnen i Marseille

Den letteste måten å komme til Marseille er å fly direkte. Flere selskaper har ruter direkte fra Norge, men hyppigheten varierer en del. Flyplassen ligger ca 3 mil nordvest for sentrum. Fra flyplassen går det både tog og busser inn til byen. Det går også direkte tog og buss til en rekke omkringliggende byer fra flyplassen, for eksempel Aix en Provence, Arles og Avignon.

Det går direkte tog til Marseille fra de fleste større byer i Frankrike - for eksempel tar det kun litt over 3 timer med tog fra Paris, og det koster fra 400 kroner. 

Kart

Javascript is required to view this map.

Annonser