You are hereKunstnerisk inspirasjon i Provence

Kunstnerisk inspirasjon i Provence


Paul Cézanne - La Maison du pendu

Bilde: Paul Cézanne - La Maison du pendu

Vi lar oss lokke til Provence av den rike kulturen, den azurfargede himmelen og de eldgamle landsbyene. Området gir næring til både kropp og sjel. Akkurat det er ikke nåtidens reisende til den franske rivieraen de første til å oppdage. Her kan nemlig gå i blant andre Picasso og Van Goghs fotspor.

Der inspirasjonen får fritt leie

Det er ikke bare artister og kunstnere som var tiltrukket av lavendelmarkene og olivenlundene. Blant annet var Avignon pavesete i fra 1309 helt frem til 1423 da det ble flyttet tilbake til Roma. Den britiske dronning Victoria skal også ha hatt et mykt hjerte for vakre Provence, og søkte tilflukt fra den engelske vinteren her på attenhundretallet. I det nittende og tjuende århundre flommet også kunstnere inn over den franske landsbygda. De satte ikke bare landsdelen på kartet, men også på lerretet. Den kalde mistralvinden som sveiper gjennom Sør-Frankrike og ut mot Middelhavet, gir ren luft og klare dager. Det helt spesielle lyset får vist seg fra sin beste side. Kunstnere som Paul Cezanne, Pablo Picasso og Vincent van Gogh er bare noen av de som lot seg fascinere av landskapet, belysningen og den rike kulturen. Deretter dyppet de penselen og skapte fantastiske malerier av provençalske motiver.

Lev deg inn i omgivelsene

Når du vandrer gjennom de sjarmerende småbyene i Provence, eller kjører forbi de langstrakte vingårdene med fjellet Sainte-Victoire i bakgrunnen, er det som om du beveger deg gjennom et maleri. Der man i andre byer besøker museer for å beundre kjente kunstverker, kan man i Provence oppleve motivene fra mestrene i levende live. Samtidig er det ikke til å komme utenom at et museumsbesøk er vel anvendt tid, når du først er i Provence. Det er spennende å se hvor varierte inntrykk Provence har gitt til de store mesterne.

Anbefalte museer

Er du i nærheten av Antibes, er du nødt til å få med deg Picasso-museet. Geniet sies å ha vært på sitt mest kreative under besøket i Provence i 1946. Så fornøyd og inspirert var han, at alt han skapte ble satt igjen på museet, til permanent lån. I Saint Tropez finner du det kjente museet Musée de L'Annonciade. Her henger mesterverk fra malere som Matisse, Bonnard og Dufy. St Paul de Vence huser et av de flotteste museer for moderne kunst, Fondation Maegh. Avante garde-bygningen er i seg selv verdt besøket, for ikke å snakke om de vakre og spennende maleriene fra blant andre Chagall og Miró. Nevnte Chagall har også sitt eget museum i Cimiez rett utenfor Nice. Musée National Marc Chagall inneholder over 800 av mesterens verker. Mens du er i Nice, bør du også ta turen innom Musée des Beaux-Arts. Der finner du ikke bare Moet, Degas og Picasso hengende, men også skulpturer fra kunstnere som Rodin og Carpeaux. Et annet populært sted å oppleve Provence-inspirerte mesterverk, er Musée Fabre i Montpellier. Der finner du blant annet verker av flamske, Italienske og franske kunstnere fra det femtende århundre og frem til attenhundretallet.

Aix, Avignon og arkitektur

Kunst er ikke bare det som henger på veggene. Byer som Aix-en-Provence og Avignon, bugner over av imponerende arkitektur i et vakkert landskap. Aix var Paul Cezannes hjemby, noe som gjenspeiles i kunsten hans. De vakre bygningene mellom det pulserende livet i gatene, er en opplevelse mange burde unne seg. Avignon på sin side, huskes kanskje best for den historiske betydningen. Byen gir deg en reise gjennom middelalderen, der den ligger velplassert langs elva Rhône.

Annonser