You are hereKjøpe bolig i Frankrike

Kjøpe bolig i Frankrike


Egen leilighBolig i St Tropezet langs rivieraen eller et hus i en sjarmerende liten landsby i Provence er en drøm for mange. Her gir vi litt informasjon omkring kjøpsprosessen og ting man må tenke på om man vil realisere sin ferieboligdrøm.

Kjøpsprosessen
Å kjøpe bolig i Frankrike er ganske annerledes enn i Norge. Man opererer vanligvis ikke med budrunder. Hus og leiligheter legges ut for salg til en gitt pris. Ofte kan boligen legges ut for salg hos flere meglere. Prisen som oppgis er å anse som en makspris og som regel er det faktisk mulig å forhandle på pris.

Visninger organiseres som regel gjennom megleren, og det er i all hovedsak individuelle visninger. Det er vanlig å signere et dokument kallt “bon de visite” med megleren i forbindelse med visning. Dette dokumentet bekrefter at du har vært på visning på en aktuell eiendom med en megler. Da har du ikke mulighet til å kjøpe denne eiendommen gjennom en annen megler på 2 år.

Dersom du legger inn et bud på den oppgitte prisen har ikke selger lov å avslå budet.

Legger man inn et bud som er lavere enn prisen kan selger avslå. I praksis er det vanlig med en forhandlingsrunde hvor man kommer frem til en pris, ved hjelp av megleren. Da signerer man en foreløpig kontrakt. Fra man har signert denne har kjøper 7 dagers betenkningstid og fortsatt muligheten til å trekke seg. Kontrakten, tilbudet og depositum gis til en notar.

Ca. 3 måneder etterpå skal det være på plass. Notaren har gått gjennom en del papirarbeid opp mot franske myndigheter og du må regne med å signere kjøpsdokumenter. Disse dokumentene må signeres hos rett instans, hos den franske ambassaden i Oslo kan man signere ellers skal man kunne signere i tingretten som utfører notarialbekreftelser i Norge.

I tillegg til prisen på boligen kommer notaravgift på 7-8%. Dette dekker diverse gebyr, tilsvarende dokumentavgift i Norge.

Boligens tilstand
I NorgLeilighet i Arlese er vi vant til at en takstmann går gjennom en eiendom før salg og utformer en rapport. Dette er ikke vanlig i Frankrike, man kjøper en bolig slik den er. Dersom selger vet om skader ved eiendommen er han dog pliktig til å informere om dette. Det er mulig å ta med seg fagpersoner på visningen for å gå gjennom byggets tekniske tilstand. Det finnes selskaper som spesialiserer seg nettopp på dette.

Norske meglere
Å kjøpe bolig i et fremmed land kan være vanskelig, og det gjør ikke saken lettere om man ikke snakker språket flytende. Det finnes heldigvis flere norske selskaper og meglere som spesialiserer seg på dette og som vil kunne hjelpe til med å få prosessen til å gå smertefritt.

Ting å tenke på når man skal finne bolig

  • Du bør besøke byen/stedet et par ganger før du bestemmer deg, for å vite hva du går til.
  • Reiseveien - er det langt å reise fra nærmeste flyplass? I så fall kan det være man ikke bruker leiligheten like mye.
  • Vedlikehold - en bolig har behov for noe vedlikehold, hvordan stiller du deg til dette? Spesielt må du vurdere dette i forhold til hage, som det kan være vanskelig å holde ved like når du ikke er der selv.
  • Utleie - Mange leier ut ferieboligene når de ikke bruker dem selv. Dette innbærer noe administrativt arbeid, men er en fin måte å betale for vedlikehold og andre kostnader knyttet til boligen. Dersom man ønsker å leie ut boligen, kan det være lurt å tenke over hvor attraktivt det vil være for andre å leie denne boligen.

Teksten over er ment som informerende og vi kan ikke ta ansvar for eventuelle feil vi har skrevet her. Dersom du skal kjøpe bolig i Frankrike og er usikker anbefaler vi å kontakte en norsk megler i Frankrike.

Nyttige nettsider:

Ausud - søkemotor for boliger

Annonser