You are hereDaube a la provencal

Daube a la provencal


Daube er rett og slett en fransk kjøttgryte som har stått og kost seg i timesvis. Ikke mye arbeid i det hele tatt å lage den, men den må ha sine timer på platen og i ovnen. Den er verdt å vente på! Oppskriften er til 3 sultne personer eller 4 "vanlige", men er lett å gange opp og lage til mange.

Ingredienser

 • 500 g høyrygg av okse (eller annet oksekjøtt)
 • 1/2 flaske rødvin
 • 3 laurberblader
 • 2 løk
 • Fersk timian
 • Tomater
 • 4 gulrøtter
 • Appelsinskall
 • 2 hele hvitløk
 • 200 g bacon
 • 3 nellikspiker
 • Litt cognac

Fremgangsmåte

Kjøttet skjæres i terninger på størrelse med fyrstikkeske. Hell en halv flaske rødvin over. Trenger ikke være noe fancy, men velg gjerne en Rhone-vin, for den er uansett god å drikke til retten.  

Tilsett 3 laurbærblader, 2 løk i store biter, masse fersk timian, salt og pepper. La det stå på kjøkkenbenken en times tid mens du forbereder de andre ingrediensene. 

Dette trenger du til gryta: 1-2-3 kjøttfulle tomater (en stor eller 3 mindre), 4 store gulrøtter (jeg har gulrøtter i forskjellige farger fra Korsvold gård, men det trenger du altså ikke. Velg gulrøtter med mye smak og skjær dem i tykke stykker slik at de ikke koker ut. De skal beholde formen i den lange kokeprosessen.

Revet skall av 1/2 appelsin (ikke få med det hvite. En potetskreller er perfekt til dette formålet), 2 hele hvitløk, skrelt. Så trenger du 200 g godt bacon i tykke stykker. Velg kvalitetsbacon fra Idsøe eller Haugen Gardsmat hvis du kommer over det. 

Ok, da setter vi i gang: I en stor gryte med lokk surrer du kjøttstykkene, løken, baconet og hvitløken. Tilsett timian og laurbærblader. Få fin fargeskorpe på kjøttet. Legg opp i tre nellikspiker. Dette gir en god og dyp smak. 

Så tilsetter du gulrot, appelsinskall og tomat samt rødvinen fra marinaden. Kok inn i et par minutter. 

Tilsett et drammeglass med cognac og bland godt. Så tilsetter du 2 dl vann og setter lokket på. Kok på medium varme i 2 timer. Så setter du gryten inn i ovnen på 180 grader i 2 timer. Sjekk om væsken har kokt inn. Tilsett mer rødvin og vann hvis du synes det ser tørt ut. 

Ferdig rett

Slik skal det ferdige resultatet se ut. Kjøttet faller fra hverandre, løken, hvitløken og baconet er oppløst i sausen. Nam! 

Tilbehør

Det perfekte tilbehøret: I Frankrike bruker de egentlig tagliatelle til denne retten, men man kan jo bruke hva man vil. Jeg går for denne:

Slik lager du potetpuré med sitron og timian:

Kok 6 poteter møre. Kjør dem gjennom en fin sil eller en potetpuré-kvern. Smelt 50 g meierismør til det har en nøttaktig duft og lett lysebrun farge. Tilset 1 dl melk og salt og pepper. Bland forsiktig sammen poteten. Riv skallet (fint) av 1/2 sitron (velg sitroner med tynt skall, for de har best aroma). Bland sitronskall og 4 ss finhakket timian i potetpuréen.

Server på varme tallerkner sammen med den herlige dauben. Dette er utrolig mektig mat,så ikke legg på for mye av gangen.

Denne oppskriften er skrevet av Helle Øder Valebrokk. Helle har også en egen blogg med masse herlige oppskrifter: http://hellevalebrokk.blogspot.no/ 

Annonser