You are hereKjøre bil i Frankrike

Kjøre bil i Frankrike


Man kommer Biltur i Pyreneeneseg greit rundt med tog og buss i Frankrike, men en bil gir enorm frihet og man kan få med seg sjarmerende landsbyer og naturopplevelser som er utilgjengelige med buss og tog.

Kjøremønsteret er ganske likt det norske, man kjører på høyre side av veien og skiltene er ganske like. Franskmenn er relativt høflige i trafikken (i forhold til andre Søreuropeiske land), så det er greit å kjøre.

Veiene i Frankrike er delt i flere kategorier, de raskeste er Autoroutes. Autoroutes er merket for eksempel A8 på kart. Her kjører man som regel 130 km/time og det er flere filer i begge retninger. På disse veiene kan man komme langt på et par timer. Veiene er regulert med bompenger (peage). Det er vekselsvis utlevering av billett og betaling basert på billetten. Det enkleste er å ha billetten og bankkortet klart og bruke automatene.

Nivå 2 i er routes nationales, merket for eksempel N202 eller RN230. Disse er ikke like raske som Autoroutes, ofte 90-sone. I tillegg er det mer av og påkjøringer ol, som gjør at de er noe tregere. Noen steder er det bomringer. Disse veiene kan sammenlignes med norske motorveier. Man kan ofte velge routes nationales istedenfor autoroutes. Det er gjerne mer å se langs routes nationales og man kjører også gjennom småbyer, men det tar lenger tid.

I tillegg kommer routes departementales og vanlige bygater.

I større byer kan det være mye køer og trafikkmønsteret i byer som Cannes, Nice, Monaco, Marseilles og Toulon er ikke alltid like logisk, så litt tålmodighet må man ha.

Det skal være greit å følge skilting langs veien, men i bykjernene kan det bli vanskelig når det er mye annet som skjer samtidig. Rundkjøringer er skiltet inne i selve rundkjøringen, dette er veldig rart for oss nordmenn og man må følge med i rundkjøringer ellers kan det fort være man må kjøre en ekstra runde.

Parkering kan være vanskelig en del steder langs kysten og i større byer, men som regel finner man noe, i alle fall om man er villig til å betale for det. I mindre byer inne i landet er det sjelden et problem å finne parkering, men noen steder må man parkere utenfor bymurene. Vi har prøvd å nevne parkeringsforhold i tekstene om de forskjellige byene, spesielt hvis det kan være vanskelig med parkering, som i Collioure.

På denne siden kan man finne kart og veibeskrivelser i Frankrike: http://www.autoroutes.fr Kart selges også på bensinstasjoner.

På flyplasser og i større byer er det mulig å leie biler, det kan uansett være lurt å gjøre dette klart før man reiser. Vi anbefaler  holidayautos (sponset). Her kan man enkelt bestille fra alle større byer og flyplasser i Frankrike og det er enkelt å bestille levering i en annen by.

Ny lov fra 1. juli 2012

Fra og med 1. juli 2012 er det påkrevd å ha et alkometer liggende i kjøretøyet til enhver tid. Engangsalkometere selges til en rimelig pris på bensistasjoner.

Annonser