You are hereBandol vin

Bandol vin


Mourvedre drueranker

I Bandol-området lages det viner som har fått klassifiseringen Appellation d’Origine Controlee. Dette klassifiseringssystemet ble innført i 1935, og Bandol var blant de første til å bli klassifisert, allerede i 1941. Det er en rekke krav som må tilfredsstilles, bl a om hvordan druene skal dyrkes, sammensetningen av druetyper, etc. Rødvinen i Bandol har Mourvedre-druen som hovedbasis – Mourvedre må utgjøre minst 50 % for å imøtekomme klassifiseringskravet. Bandol-vinen er alene om å ha denne druen som hovedbestanddel. Det er det solrike klimaet i hellingene ned mot Middelhavet som gjør at denne druen utvikler seg så bra akkurat her. Bandol er ansett som et av de aller beste vinområdene i Provence.

Hva er typisk for Bandol-vinene

Det er rødvinen som er mest anerkjent - for sine smakskvaliteter og sin lagringsevne. Vinen skal ligge på eikefat i minst 18 måneder før den tappes på flasker. Deretter bør den få utvikle seg i minst 5 år, gjerne mer. Vinen har høyt innhold av garvestoffer som bløtgjøres gjennom lagring. Når vinen er moden, fremstår den fyldig, rund og fløyelsmyk.

Det lages og drikkes mye rosevin i området. Bandol rosevin er blek rosa på farge og frisk i smaken. Ypperlig drikke i sommerhalvåret. I motsetning til andre roseviner, kan Bandols roséviner gjerne lagres – innholdet av Mourvedre gir også her god lagringsevne.

Det produseres også Bandol hvitviner, selv om det er i mye mindre skala og mindre annerkjent enn rødvinen. Allikevel har hvitvinene sitt særpreg og de er absolutt verdt å smake.

Hvordan Bandol-vinen først fikk sitt gode rykte

Da det franske imperiet var på sitt største på 1800-tallet ble det nødvendigvis fraktet ut mye vin til de franske bosetterne i koloniene. Transporten over havet til de fjerne koloniene var lang og strabasiøs. Det var ikke uvanlig at vinen hadde blitt til eddik innen den kom fram. Men vinen på tønnene merket med stor B tålte transporten bra. Mange mente at vinen ble bedre av å gynge over havet. Slik ble det stor etterspørsel etter Bandol-vin.

Vingårder

Det er en rekke vingårder i som produserer Bandolvin og de ligger utenfor byen Bandol. På grunn av de strenge AOC-kravene er det god kvalitet på omtrent alle gårdene. Skal du besøke en av dem kan det være lurt å ta en tur innom Maison des vins-Bandol som ligger i langs havna i Bandol. Her har de kart og informasjon om alle vingårdene i området. Dersom man vil ha en omvisning bør man bestille i forkant, men hos de aller fleste kan man bare stikke innom hvis man kun vil smake og handle. Vi kan anbefale å besøke Château de Pibernon, Tour du Bon og Domaine la Suffrene.com.

Se også siden om byen Bandol.

Relevante Linker

Vinforum - Moden Bandol

Annonser