You are hereAix en Provence

Aix en Provence


Aix eFontene i Aixn Provence, eller bare Aix på folkemunne, er den opprinnelige hovedstaden i Provence. Byen har røtter tilbake til romertiden da kildevannet ble utnyttet til helsebringende bad. I dag er byen et mini-Paris der hovedgaten Cours Mirabeau med moteforretninger og fortauskafeer gir assosiasjoner til de verdenskjente boulevardene i metropolen. Det internasjonale studentmiljøet og folkelivet i gamlebyen minner også om atmosfæren i Latinerkvarteret - i mindre målestokk.

Cathédrale Saint-Sauveur d'Aix
I gamlebyen ligger katedralen Saint-Sauveur. Katedralen er bygget gjennom flere perioder fra rundt år 500 til rundt 1800. Det meste av det man ser i dag er fra omkring 1200 og fremover. Man kan tydelig se de forskjellige arkitektoniske stilartene (romersk, gotisk og nygotisk) representert i kirken. 

Klosteret og babtisteriet (dåpskapellet) er utendørs som vanlig for området. I perioder kan det være en del turister i katedralen. En del turgrupper har denne kirken på sin runde i Provence. Men om man besøker den litt tidlig om morgenen eller utenfor turistsesongen er det som regel fredelig og rolig her. 

Foundation Vasarely
Et lite stykke sørøst for sentrum ligger et byggverk du ikke har sett lignende av tidligere. Foundation Varsarely er et enormt museum bygget av den ungarske kunsteneren Victor Vasarely. Vasarely drev med abstrakt kunst og optiske illusjoner (op-art). Flere av verkene hans, og fra andre lignende kunstnere, kan sees i Foundation Vasarely. Museet er vel verdt et besøk og kan være noe som også barn kan like å se. 

Jas de Bouffon - Paul Cézanne

Paul Cézanne
Byens store sønn Cézanne ble født i Aix en Provence i 1839 og levde mye av sitt liv her. 1906 fikk han lungebetennelse etter å ha arbeidet ute under en storm, og døde senere av følgene. Atelieet hvor han arbeidet de siste årene av sitt liv er i dag gjort om til et museum. Det ligger like nord for sentrum av Aix. (http://www.atelier-cezanne.com/anglais/)

Huset som familien Cézanne eide ligger et lite stykke vest for sentrum og kalles Bastide du Jas de Bouffan. Her malte Paul mange av sine mest kjente verker. Eiendommen er i privat eie, men det er mulig å besøke den. Forhør deg i turistkontoret i forkant, da man må bestille omvisning for å komme inn. Bastide du Jas de Bouffan ligger i Route de Galice, rett før den krysser motorveien A51. Over kan du se et maleri av Jas de Bouffan av Paul Cézanne.

Ved et gammelt steinbrudd et stykke øst for Aix leide Cézanne i en periode en hytte. Det kalles Carrières de Bibémus på fransk. Her malte han flere malerier av strukturene i steinbruddet, samt utsikten mot Montagne Sainte-Victoire. Hør med turistkontoret før du besøker steinbruddet, da det i perioder gjøres vedlikehold og det kan være stengt. 

Fjellet Mont Sainte-Victoire går igjen i flere av bildene til Cézanne. Selve fjellet ligger 6-7 km øst for Aix en Provence. Det høyeste punktet er litt over 1000 meter. Kjører du D10 østover fra Aix får du fin utsikt mot Sainte-Victoire og det er noen små landsbyer langs veien hvor man kan stoppe å spise et måltid. 

Spise
Place des Cardeurs er en stor åpen plass med mange gode cafeer or restauranter, men det er ikke vanskelig å finne gode restauranter ellers i byen heller. 

Hvordan kommer vi til Aix
Med flybuss er det under 1 times reise fra Marseille aiport - Marignane. Avstanden fra Nice airport er ca 1,5 time. Med hurtigtoget TGV er det ca 3 timers reise fra Paris.

Kart

Javascript is required to view this map.

Annonser