You are hereChâteauneuf-du-Pape Vin

Châteauneuf-du-Pape Vin


Vindruer Châteauneuf-du-Pape

I 1308 flyttet pave Clement V pavestaten fra Roma til Avignon. Paven hadde god sans for vin, og han likte spesielt godt Burgundervin. Vinproduksjonen i området rundt Avignon var nok ikke all verden på den tiden, men Clements etterfølger John XII begynte å vise interesse for lokal vinproduksjon. I et området nord for Avignon, langs Rhonen utviklet det seg etterhvert gode produsenter av vin. Vinene ble kalt "Vin du Pape" og med tid og stunde  Châteauneuf-du-Pape.

Châteauneuf-du-Pape AOC

Allerede i 1923 fikk vinene en egen appellation (AOC), og vinene er i dag svært annerkjente. Selv om området geografisk ligger innenfor Provence, er det sjelden man leser om Châteauneuf-du-Pape som en Provence-vin, de klassifiseres gjerne som Rhoneviner.

Det er en rekke regler for å kunne kalle seg Châteauneuf-du-Pape, de viktigste er følgende:

- Vinen må være basert på 18 bestemte druetyper. Men det er ingen regler for hvor stor andel det skal være av de forskjellige. 

- Druene må være dyrket i et bestemt område rundt byen Châteauneuf-du-Pape.

- Minimum 12,5 % (volumprosent) alkohol, som er høyest i Frankrike.

Røde viner

Det er de røde vinene som er mest kjent, og det er også det det produseres mest av. Selv om det er ganske stor frihet i valg av druer så er det grenache som dominerer. De fleste vinene inneholder ca 70% av grenache. Ved siden av rødvin, produseres det på noen gårder litt hvitvin - som også er verdt å smake på.

Besøke gårdene

Mange av vingårdene har mulighet for smaksprøver. Noen krever at man bestiller i forkant, mens andre har faste åpningstider. Gå innom turistkontoret i byen, som ligger i Place du Portail, de har oversikt over hvor man kan gå.

Bilde: Jean-Louis Zimmermann

Annonser